torstai 26. kesäkuuta 2014

Teematorstai: DIY - Laura

Long time no abc ja niin edespäin, elämän teknisistä syistä johtuen pientä hiljaisuutta on minun osaltani viimeaikoina täällä ollut. Vaan tässäpä nyt minun vuoroni jakaa pieni ompeluohje, ja tällä kertaa tutoriaalin aiheena on laukun vuoriin tuleva vetoketjullinen tasku! En oikeasti tiedä onko tämä millään tavalla virallinen tapa, olen ihan itse kehitellyt tämän tyylin, mutta ainakin tämä on aika simppeli ja nopea tyyli tällaisen taskun tekemiseen! :)1. Tarvikkeet:
- laukun vuorikankaista se osa, johon taskun haluat
- taskupussin kangas (minulla ei kuvassa, mutta käytin samaa kuin tuo vuorikangas)
- umpivetoketju
- ompelukone
- silitettävää tukikangasta (ei näy myöskään kuvassa, olipa hyvä tarvikekuva!) ja silitysrauta
- perusompelutarvikkeita kuten saksia, mittanauhaa, nuppineuloja ja jonkinlaista merkkauskynääkin tässä vähän tarvitaan

2. Aloita mittaamalla vetoketjusta ja vuorikankaasta keskikohta. Päätä miltä kohdalta haluat taskun alkavan ja nuppineulaa vetoketju hetkeksi kiinni kankaalle kohdistaen keskikohdat vastakkain. Merkkaa vetoketjun paikka kankaalle kynällä pystyviivoin (kts. seuraava kuva).3. Pystyviivat merkataan siis heti vetoketjun metalliosien viereen kumpaankin päähän (katso kuva 9!). Viivojen korkeus on tulevan aukon korkeus, joten sen täytyy olla vähemmän kuin vetoketjun leveys. Minulla korkeus on 2 cm, mutta 1,5 cm olisi riittänyt aivan hyvin tässä tapauksessa (käyttämäni vetoketju on 2,7 cm leveä), joten arvioi tarvitsemasi ompeluvara tässä vaiheessa. Aukon kokoon vaikuttaa myös vetimen koko, joten tarkista ettei mitta ole sille kuitenkaan liian kapea!

Pystyviivat yhdistetään toisiinsa keskikohdista. Viimeisenä piirretään tuollaiset vinot viivat yhdistämään pystyviivoja ja poikittaista linjaa, minä piirsin ne 1 cm:n päähän pystyviivoista. Tämä kohta on hirveän vaikea selittää, joten kysykää jos kuva ei avaa tarpeeksi (minä piirsin tuohon koneella selkeämmin näkyviin nuo omat viivani, ei tahtonut lyijykynän jälki oikein erottua kankaasta kameralle)! :)

4. Leikkaa tukikankaasta vähän vetoketjua leveämpi suikale ja silitä nurjalle tuon viivahässäkän taustalle. Ei oo niin justiinsa, jos ei osaa leikata suoraa palasta, krhm...5. Leikkaa viivoja pitkin koko hässäkkä auki kuvan osoittamalla tavalla. Eli keskilinja vinoihin asti, sekä ne vinot viivat! Ei muita!

6. Käännä juuri syntyneet lirpakket nurjalle ja silitä litteäksi.7. Tällainen postiluukku pitäisi olla nyt oikealla puolella.

8. Pikku jippo, jonka teen vetoketjulle tässä vaiheessa, eli ompelen napinläven salvan kaltaisen möykyn tuohon ketjun etupään avonaiseen osaan. Eivätpä lärpäkkeet huido tiellä myöhemmässä vaiheessa, ja koko ketju pysyy myös järkevämmin paikallaan. Tämä ei jää näkyviin lopputulokseen.(tässä kuvassa näkyy nyt se, mitä yritin niitä viivoja piirtäessä sanoa: metalliosien viereen ne viivat heti!)
9. Laita vetoketju nurjalle kohdalleen, nuppineulaa huolellisesti kiinni. Minulla kupruilee vähän, nuppineulaa sinä paremmin.

10. Ommella surauta ketju kiinni niin läheltä ketjua kuin uskallat. Minä jouduin ompelemaan vähän turhankin läheltä, koska jätin vähän huonosti sitä ompeluvaraa kuten sanottu... Nyt sinulla kuitenkin on postiluukku, jota voi avata ja sulkea, hyvä!11. Leikkaa taskupussi. Leveyttä suunnilleen vetoketjun kokonaisleveyden verran, korkeutta sen verran kuin haluat. Huom! Tasku syntyy vain yhdestä palasta, eli tuplaa haluamasi taskun syvyys (jos haluat n. 10 cm syvän taskun, leikkaa ainakin 20 cm + 2 cm käänteisiin, mielummin vähän enemmänkin, koska toinen reuna tulee viemään vähän enemmän mittaa). Minä en mitannut, katsoin silmämääräisesti miellyttävän kokoisen taskun. Taita käänteet kuten kuvassa (kuva on muuten väärinpäin, nuo ovat korkeussuunnassa ylä- ja alalaita! :D uninen kuvankäsittelijä täällä hei!) eli 1 cm ylös ja 1 cm alas, ja silitä.

12. Nuppineulaa toinen äsken taittamistasi reunoista kiinni vetoketjuun kuvan osoittamalla tavalla. Kuvassa siis vetoketjun nurja puoli ja taskupussin oikea puoli. Tässä vaiheessa viimeistään ymmärrät, miksi ompeluvaraa tosiaan on hyvä jättää siinä alkuvaiheessa jo...13. Tässä vielä tarkempi kuva siitä, että ei nuppineulata siihen kassin vuorikappaleeseen kiinni sitä taskua missään vaiheessa!

14. Ompele kiinni. Paininjalan alla on siis vain kapea kaistale vetoketjua ja taskupussi. Laukun vuorikappaleen olen vetänyt kokonaisuudessaan tuonne vasemmalle.15. Nyt näyttää tältä, ei vielä taskulta.16. Taita taskun toinen laita kuvan osoittamalla tavalla ja nuppineulaa kiinni vapaaseen vetoketjun reunaan. Sama juttu kuin edellä - kiinni vain vetoketjuun!

17. Ompele kiinni (jälleen kerran kaikki muu kangas on vasemmalla, ompelet vain vetoketjua ja taskupussin reunaa kiinni toisiinsa!)18. Näyttää jo taskulta!

19. Ompele vielä sivut kiinni kuten kuva osoittaa, molemmat puolet samalla tavalla.20. Kuvaa tiiraamalla ehkä näkee, että nyt on kaikki sivut kiinni ja tasku on...

21. ... VALMIS! Tadaa! Sitten vain loppulaukkua kasaamaan kuka milläkin tyylillä haluaa :)

Epäselvyyksistä saa kysyä, tämä ei ollut nähtävästi helpoin mahdollinen aihe selittää kirjallisesti. Toivottavasti tästä on jollekin edes vähän apua ♥
7 kommenttia:

 1. Hyvä ohje! Jospa seuraavaan kassiin uskaltais itekin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tulee tarpeeseen! :) Tämä on oikeasti tosi helppoa, hankalampaa tämän merkinnän kirjoittaminen minusta oli :D

   Poista
 2. .... pysähdyttävää. kirjotat nimesi lähes identtisesti kanssani :o (olen myös Laura, ja siksi yhtäläisyys on hämmentävä). R-kirjain tulee erilailla, mutta La-alku on 1:1. spooky.

  VastaaPoista
 3. Kiitos selkeästä ohjeesta!

  VastaaPoista