torstai 19. kesäkuuta 2014

Teematorstai: DIY - Hanna

Tätä postausta mietin pitkään ja hartaasti. Minkä aiheen valitsisin , mitä osaisin neuvoa muillekin. Lopulta keksin; vaate, jota olen tehnyt jo monesti ja ennen kaikkea sellainen ohje, mitä olisin itse kaivannut ensimmäisellä kerralla! Tässäpä siis ohjetta
vuoritettuun vetoketjulliseen jumpsuittiin. 
Hupun etureuna on korkeaa mallia,
sillä omaa silmääni se eniten miellyttää ja on käytössäkin näppärä.

Aloitetaanpas siis:
Leikkaa jumpsuitin etu- ja takakappaleet, hihat ja huppu päällikankaasta sekä vuorikankaasta. Kaavana olen käyttänyt Ottobren 4/12 jumpsuittia muokattuna, mutta muutkin vastaavat toimivat. Lisäksi tarvitset tietenkin sen vetoketjun, sekä tukikangasta/-nauhaa ja resoria.


Silitä tukikangasta tai -nauhaa kaikkien etukappaleiden etureunaan ja huppupalojen alaosaan. Tämä on tärkeää, jotta kangas ei veny vetoketjua ommellessa!


Seuraavaksi ompele takakappaleiden keskitakasaumat, jättäen vuoriin kuitenkin kääntöaukko (sen voi jättää myös sivusaumaan, makuasia).


Ompele tämän jälkeen raglansaumat, huppukappaleet toisiinsa sekä huppu paikoilleen. Jos tahdot lisätä kokolapun tms, niin muista laittaa se vuorikappaleiden väliin. Päällinen ja vuori kootaan siis erikseen.


Vuori ja päällinen yhdistetään ompelemalla huppujen etureunat yhteen (oikeat puolet vastakkain luonnollisesti...)


Ja sitten vuorossa on ehkä se haastavin osuus, eli vetoketjun ompelu. Käännä koko viritys "auki" (kuva kertoo paremmin kuin sanat). Neulaa vetoketjun toinen reuna päällikankaaseen oikeat puolet vastakkain. Vetoketjun yläreuna tulee aivan päällisen ja vuorin saumaan. Käännä häntä suorassa kulmassa saumanvaraa kohti (katso taas kuvaa, klikkaamalla näkyvät suurempina).


Taita vuorin etureuna päällikangasta vasten niin, että vetoketju jää kankaiden väliin. Kohdista hupun alareunan saumat toisiinsa ja neulaa koko vetoketjun matkalta. Neuloja ei kannata säästellä ;)
Ompele vetoketjupaininjalkaa käyttäen vetoketju kiinni.


Ja tältä se näyttää oikealta puolelta.


Huom! Jätä alareunasta vähintään parin sentin matkalta ompelematta (passaa vetoketjun pituus alunperin sopivaksi), niin etu-ja takakappaleiden yhdistäminen onnistuu myöhemmässä vaiheessa.


Toista sama toiselle puolelle, jotta vetoketju on kiinni molemmissa reunoissa.


Kun vetoketju on paikoillaan, neulaa etureunat sekä hupun päällinen ja vuori toisiinsa.
Tikkaa suoralla ompeleella vetoketjun ja hupun etureunat.Neulaa ja ompele seuraavaksi vetoketjun alareunan alle jäävät pätkät, sekä päällinen että vuori. Koneella ei välttämättä ihan vetoketjuun asti saa ommeltua, joten yleensä teen muutaman piston käsin, jotta vetoketjun alareuna on siisti molemmilta puolilta. Vetoketjun "hännät" pistellään samalla saumanvaroihin kiinni. 

 Nyt kun vetoketju ja etukappaleet on viimeistelty, siirrytään eteenpäin.
Jotta vuori pysyy paikoillaan hyvin, ompele niskasaumat (mikähän on oikea sana? No mutta siis huppujen alareunat takakappaleiden pituudelta) saumanvaroistaan yhteen. Kuvassa huppu on tuolla neulatun sauman välissä ja keskellä näkyvä sauma on takakappaleiden keskisauma.


Neulaa ja ompele sitten lahkeiden sisäsaumat, vuori ja päällinen taas erikseen.


Seuraavaksi ompele sekä vuorin että päällisen sivusaumat. Työ on kokonaan väärinpäin
 (muistithan jättää sen kääntöaukon ;) ), huppu tuolla paketin sisällä.


Leikkaa sitten resorista hihan- ja lahkeensuut. Monissa malleissa niihin on valmiit kaavat, mutta itse leikkaan ne yleensä mittojen mukaan. Mittaa haalarin hihan- ja lahkeensuu, kerro se 0,7:llä (tai 0,8 jos resori on kovin jäykkää), jolloin saat lahkeen-/hihansuuresorin leveyden. Korkeuden voit päättää itse. Esimerkiksi tässä hihansuu oli 20 cm, jolloin laskukaava on 20 * 0,7 = 14 cm + 1 cm saumanvaraa.
Ompele resori renkaaksi ja taita kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain.
Pujota resorirengas toiseen hihansuuhun oikeat puolet vastakkain, venytä tasasesti, neulaa ja ompele kiinni.
Jätä resori hihan sisäpuolelle odottamaan (kuvassa mallin vuoksi vedetty esiin).


Haalari on edelleen väärinpäin. Ota nyt vuorin samanpuolen hiha, johon äsken ompelit resorirenkaan.
Neulaa vuorin hihansuu kuvan mukaisesti resorin saumanvaroihin ns. käsi käteen. Ole tarkkana, ettei hiha ole kierteellä ja tarkista, että sivusaumat kohtaavat. Toista sama toiseen hihaan ja lahkeisiin. Mytty näyttää tässä vaiheessa kummalliselta, mutta älä huoli :)


Jotta vuori pysyy hyvin paikoillaan, voit ommella hihojen ja lahkeiden vuorin 
ja päällisen saumanvaroistaan yhteen muutamalla pistolla.

Työnnä sitten kätesi kääntöaukon kautta toiseen hihaan (päällikankaan puolelle), ota resorista kiinni ja vedä hiha kääntöaukosta ulos - vuori kääntyy päällisen sisään oikein päin. Toista toiselle hihalle ja lahkeille. 
Resorien saumanvarat jäävät päällisen ja vuorin väliin näin.


Nyt jumppiksen pitäisi olla kokonaan oikein päin, onhan?
Sulje vielä kääntöaukko käsin, taputa itseäsi olalle ja sano VALMIS :)


Kysy ihmeessä, jos mikään kohta jäi epäselväksi (itselläni oikeat termit vähän hukassa)!
Ja tulethan jättämään kommentin, jos ohjeesta Sinulle iloa tai apua on.

Letkeää juhannusta jokaiselle ♥
 Sään ollessa mitä on, tulee vuoritetulle jumppikselle varmasti tarvettakin...12 kommenttia:

 1. Hyvä ohje :D tuo vetoketjun alaosan ompelu pitää testata ehdottomasti, kumpi lapsista kelpuuttaisi vielä haalarin??

  VastaaPoista
 2. Oi miten selkeä ohje! Jospa sitä uskaltautuisi kokeilemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos Lara :)! Kannattaa kokeilla, yllätyt itsekin sen helppoutta :)

   Poista
 3. Ihanaa!! KIITOS <3 Juuri tätä olen etsinyt joka paikasta. Suunnnitelmissa on sitten ollut itse yrittää, mutta aloittejina olisi varmaan mennyt sormi suuhun ja haalari valmistunut vasta lapsenlapselle. Tämän avulla uskallan kokeilla! Oletkohan sattumalta kokeillut tehdä käännettäviä hihan ja lahkeensuita - kokonaan vuoritettuina niitäkin :) siis ettei tulisi noita resoreita muuten kuin sitten kanteiksi siihen kääntöosuuden suulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi J :) En ole kääntöhihoja kokeillutkaan koskaan, hyvä idea kyllä. Niksahtaisikohan aivot kuinka pahasti, jos yrittäisi ;)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta, ihana jumpsuit valmistui meillekin! Skippasin tuon niskasaumanompelukohdan.. Vaikka miten pyörittelin, en vaan tajunnut (olen malttamaton). Resorikohdassa kiinnitin vuorin uskaliaasti ompelemalla, vaikka sitä ei neulaamisen jälkeen suositeltu.. ;) Kun resorit oli saatu "käsi käteen", en voinut millään uskoa, että haalari tosiaan kääntyy niin kuin pitää, niin hullunnäköinen viritys se siinä vaiheessa oli! Kiitos!

  VastaaPoista
 5. vau! tosi mageen näkönen =) hyvät ohjeet olet laatinut, täytyy iteki kokeilla ^^ mistä kankaasta teit tämän puvun?

  VastaaPoista
 6. Moi! Tulin kiittämään selkeästä ohjeesta, jonka avulla sain mahtavan jumppiksen tehtyä! Kyllä jännitti lopuksi, kun käänsin hiha ja lahje kerrallaan puvun oikein päin, mutta kaikki oli niin kuin piti :)

  VastaaPoista
 7. Aivan valtava kiitos tästä ohjeesta! Palaan tähän aina uudelleen ja uudelleen, kun otan haalarin tainhupparin työn alle ❤️

  VastaaPoista